Scroll to top
© 2020, 16strengthbox

Είναι το CrossFit για μένα;


admin - September 1, 2020 - 0 comments

Είμαι επαγγελματίας προπονητής φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης και βρίσκομαι στο χώρο του “fitness” για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Τα δέκα από αυτά έχω το δικό μου προπονητήριο και ασχολούμαι με γενικό πληθυσμό αλλά και με επαγγελματίες αθλητές. Όσο μεγαλώνεις, μαθαίνεις και εγώ πιστεύω ότι γνωρίζω πολλές μεθόδους εκγύμνασης. Στο χώρο μας, τις χρησιμοποιούμε όλες και μία από αυτές είναι και το CrossFit, στο οποίο είμαι level 2 CrossFit Trainer (πιστοποιημένος προπονητής).

Το βλέπω σε όλους τους νεοεισερχομένους αθλητές, ναι για μένα είναι όλοι αθλητές! Σχεδόν όλοι αναρωτιούνται αν το crossfit είναι δύσκολο, αν θα τα καταφέρουν και αν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ξεκινάμε λοιπόν:

1. Είναι το Crossfit δύσκολο;

Το crossfit είναι στην ουσία μια γενική προετοιμασία αθλητή, ή πιο επίσημα GPP, general physical preparedness. Μας αρέσει όμως, λόγω του τρόπου εκτέλεσης να το συγκαταλέγουμε στα αθλήματα και προσωπικά έτσι το αντιμετωπίζω. Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και εδώ υπάρχουν στάδια εκμάθησης και εφαρμογής. Η δυσκολία προσαρμόζεται στον εκάστοτε αθλητή και στα πρώτα στάδια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική.

2. Είναι το CrossFit για μένα, θα τα καταφέρω;

ΝΑΙ είναι για σένα. Ο σκελετός του CrossFit είναι οι λειτουργικές ασκήσεις ή functional movements. Αυτό σημαίνει ότι γυμνάζεσαι με τα ίδια κινητικά μοτίβα που λίγο πολύ χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου. Η ένταση εκτέλεσης “δηλαδή τα κιλά που θα σηκώσεις” είναι όπως είπα απολύτως προσαρμόσιμα και για κάθε δύσκολη άσκηση υπάρχει και μια προ – άσκηση που μπορείς να εκτελέσεις μέχρι να βελτιωθείς.

3. Κίνδυνος τραυματισμού;

Σίγουρα έχεις βρεθεί σε μια παρέα που γίνεται λόγος για την επικινδυνότητα του CrossFit και σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος γνωστός, γνωστού που έχει τραυματιστεί! Ας μείνουμε όμως στα δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνες οι τραυματισμοί που προέρχονται από την φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση – strength and conditioning, κομμάτι του οποίου είναι και η μέθοδος CrossFit είναι μακράν μικρότεροι από την συμμετοχή σε αθλήματα. Η λέξεις κλειδιά όμως της εν λόγω έρευνας είναι η εποπτεία από πιστοποιημένο προπονητή ο οποίος και θα φροντίσει για την ασφάλεια σου.